Hollanda Oturum ve Çalışma İzni

Hollanda Oturum ve Çalışma İzni

Hollanda’da Oturum İzni Nasıl Alınmaktadır?

Daimi olarak Hollanda’da yaşamak isteyen ya da 3 aydan daha uzun bir süre ülkede kalmayı planlayanların, Hollanda oturum izni için başvuru yapmaları şartı bulunmaktadır.

MVV olarak adlandırılan bu izin türü için başvurular Türkiye’den ya da Hollanda’dan yapılmaktadır. Eğer ki Hollanda oturum izni almak isteyen kişi başvurusunu Hollanda’dan yapacaksa, şahsı ülkeye davet eden kişinin de ilgili makama başvurusu şarttır.

Hollanda oturma izni işlemleri yurtdışından yapılacaksa, buna tavsiye işlemi adı verilmektedir. İşlemlerin başvuru işlemi adı alması için Türkiye’de bulunan Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği ile sağlanması gerekmektedir. Aşağıda yer alan amaçlardan birini beyanınız halinde oturma izni talebi mümkün olmaktadır.

  • Serbest ya da ücretli iş
  • Oturum iznine sahip eş ya da aile oluşturma amacıyla partnerin yanında bulunma
  • Ebeveynin yanında reşit olmayan ya da olan çocuk için aile birleştirme
  • Çocuğun yanında ikamet etme
  • Evlatlık olarak ikamet etme
  • Eğitim ya da herhangi bir eğitime hazırlık amacıyla ikamet etme
  • Ücretli stajyer olarak çalışma
  • Aile üyeleri ile 3 aydan daha uzun süre konaklama
  • Aupair kapsamında çalışma
  • Tıbbi tedavi ve sağlık hizmetleri alma

Hollanda Oturum İzninin Tavsiye İşlemi ile Alınması

Hollanda’da oturma izni almak için tavsiye işlemi yapılması gerektiği takdirde, Hollanda’da bulunan ve davet eden pozisyonunda olan kişinin referansıyla birlikte MVV başvurusunun gerçekleştirilmesi gereklidir.

Hollanda Oturum ve Çalışma İzni

Bunun için gerekli işlemleri ise Hollanda Adalet Bakanlığına bağlı olan Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir.

Bahsi geçen Daire, başvurunun eksiksizliğini ve başvuranın uygunluğunu araştırmakla görevlidir. Kişinin evraklarındaki eksiklik halinde ek evrak talebinde bulunulabilir.

Gerekli onayın alınması halinde başvuran kişi Türkiye’den Hollanda Başkonsolosluğu veya Hollanda Büyükelçiliği aracılığıyla MVV Hollanda oturum iznini alabilmektedir.

Bunun için Hollanda’daki yetkili Daire’den gelen iznin ardından kişinin şahsi olarak evraklarını Başkonsolosluğa ya da Büyükelçiliğe teslimatı gerekmektedir.

Hollanda oturum izni almak için doldurulması şart olan başvurunun formunun eksiksiz bir şekilde ve diğer evrakları destekleyen bilgilerle doldurulması önem arz etmektedir.

Bir başkasının adına işlem yapanlar için cezai uygulamalar söz konusu olurken, kişinin başvurusunu şahsen yapması zorunludur.

Hollanda Oturum İzninin Başvuru İşlemi ile Alınması

Hollanda’da ikamet eden herhangi bir kişinin ya da Hollanda’da faaliyet gösteren bir kuruluşun daveti olmaksızın kişinin kendisi adına uzun süreli kalma talebinde bulunulması işlemidir. Bu işlem için kişinin doğrudan kendisi Türkiye’de Hollanda Konsolosluğu veya Hollanda Büyükelçiliğine müracaat etmek durumundadır.

Bahsi edilen başvuruyla Hollanda oturum ve çalışma izni almak isteyenlerin, ülkede uzun süreli kalma amacını uygun belgelerle ibraz etmesi gerekmektedir. Başvurunun eksiksiz belgelerle yapılması ve prosedürlere uygun olması halinde, Başkonsolosluk veya Büyükelçilik, talebi Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık Dairesi’ne bildirmektedir. Başvurular eksik evrak durumunda uzarken, normal olarak sürecin 3 ayı bulabilmesi mümkündür.

Hollanda Oturum İzni İçin Gerekli Evraklar

Hollanda oturum izni belgeler ile yapılan bir işlem olmakla birlikte, farklı durumlara göre sunmanız gereken ve değişkenlik gösteren evraklar şu şekildedir:

  • Pasaport: MVV vizesi geçerlilik sona erme tarihinden sonra 3 ay daha geçerli
  • Başvuru formu
  • 2 adet uygun formatta güncel fotoğraf
  • Nüfus Müdürlüğü’nden alınmış orijinal uluslararası doğum kayıt örneği
  • Eşin veya partnerin pasaportunda yer alan tüm yazılı ve damgalı sayfaların fotokopisi
  • Kişi evliyse aile toplum belgesi ve Evlilik cüzdanı
  • Kişi boşanmış ise boşanma kararının orijinali
  • Reşit olmayan çocukların velayetine ilişkin, yeminli tercümesi yapılmış, valilik veya Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış mahkeme kararı
  • 16 ile 65 yaş arası olan ve eş ya da partnerin yanında bulunma amacıyla başvuruda bulunanların girme zorunluluğu olduğu Yerleşim Temel Bilgi Sınavı’na dair yeterlilik belgesi
  • Aile Birleşimi amacıyla başvuranlar için ebeveynlerin pasaportlarının tüm yazılı ve damgalı sayfalarının fotokopisi
  • Varsa oturum kartı fotokopisi

Nüfus Müdürlüğü tarafından temin edilen evrakların teslim alındığı gün itibariyle 6 ay geçerlilik süresi mevcuttur. Bir diğer önemli not da tüm orijinal belgelerin tercümeleriyle birlikte verilmesi gerektiğidir.

Hollanda Oturum İzni Başvuruları Kabul Süreci

Kişinin Hollanda Göçmen ve Vatandaşlık dairesi tarafından onay alması ve bilgilendirilmesi halinde başvuranın Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliğinden e-posta aracılığıyla randevu alması gerekmektedir.

Başvurunun ret alması durumundaysa yine Hollanda Başkonsolosluğu veya Büyükelçiliği, ret alındığına dair yazıyı posta ile iadeli taahhütlü olmak kaydıyla sizlere ulaştırmaktadır.

Hollanda Oturma İzni Ücreti

2 Temmuz 2005 itibariyle alınan karar doğrultusunda, Hollanda oturum izni ve diğer oturma belgelerine dair harç ücretleri Hollanda’da bulunan yetkili kurumlara yapılır. Hollanda oturma izni ücreti ve nasıl yatırılacağına dair detaylı bilgiler, kişilere başvuru alındı belgesi aracılığıyla sunulmaktadır.

Ücretli İş ile Hollanda Çalışma İzni Almak

Pek çok Avrupa ülkesi ile benzer şekilde Hollanda’da oturma izni ve çalışma izni yakından ilişkili durumlardır. Çünkü çalışma izni için müracaat edenlerin aynı zamanda oturma izni de alması gerekmektedir.

Ücretli bir iş aracılığıyla Hollanda çalışma izni alınması için başvuruda gerekli evraklar:

  • Onaylanan oturum izninin bitiş tarihinden sonra 3 daha geçerli olan pasaport ve fotokopisi
  • Başvuranın eksiksiz doldurduğu ve imzaladığı başvuru formu
  • 2 adet fotoğraf
  • İş sözleşmesi fotokopisi

Serbest İş ile Hollanda Çalışma İzni Almak

Serbest iş yapma amacıyla Hollanda’dan izin almak isteyenlerin vize geçerlilik bitiş tarihi sonrasında 3 ay geçerli olan pasaport ve fotokopisi ile başvuru formu aracılığıyla başvuru yapması mümkün olmaktadır.

Hollanda’dan edinilen bir davet belgesi olmaksızın Hollanda çalışma izni almak isteyenlerin başvuru için ibraz etmesi gereken belgeler:

  • 3 aydan eski olmayan Ticaret Odası kaydı
  • Şirketler ya da turistik işletmeler için geçerli olan ruhsatname
  • Daha önce yurtdışında kurulan iş varsa, bir önceki seneye ait kar ve zarar bilançosu
  • Şirket kurma belgeleri
  • Kişi kendi hesabı adına çalışıyorsa bir sonraki sene için Hollanda’daki işveren kişiyle yapılan iş sözleşmelerinin 2 adet fotokopisi
  • İşletme planının 2 adet fotokopisi

İşletme planının;

  1. Kişiyle ile ilgili bilgi, özgeçmiş, aile ve gelir gibi kişisel bilgilerini,
  2. Maddi durum, eğitim ve iş geçmişi bilgilerini,
  3. Şirkete ait sektör, adres, işe başlama tarihini,
  4. Sektöre dair Pazar bilgileri,
  5. Kontratlar ve referansları,
  6. Organizasyon planı ve personel sayısı gibi idari bilgileri,
  7. Şirketin yasal durumu, ticari ismi, gerekli ruhsatlar, yetkiler, sigortalar ve malların teslim şartları gibi hukuki bilgileri,
  8. Yatırım bütçesi ve yatırım planınız, ödeme planınız, işletme bütçeniz ve likidite durum gibi mali bilgileri,
  9. Şirket ve ürünün yenilik karakteri ve yeterliliği hakkında bilgileri gösteren Hollanda şirketleri ile yapılan kontratları

içermesi zorunludur.

Hollanda Oturum Ve Çalışma Vize Soruları

Hollanda Oturum İzni Verirken Çok Zorluyor Mu?

Her ülke kendisinden olmayan kişiyi ülkesine alırken belli başlı kısıtlamalar koyar, önlemler alır. Hollanda da oturum izni için belirli önlemler almıştır. Ancak bunlardan en önemlileri maddi güvenceniz ve uyum sağlayıp sağlamamanızdır. Geriye kalan sorunlar ufak sorunlar olup zamanla aşılmaktadır.

2 Comments

  1. Asli 1 Mayıs 2021
  2. berkay ileri 1 Haziran 2021

Give a Comment

Destek Hattı