Schengen Vizesi Hakkında Bilgi
İçindekiler Tablosu
- 1 Schengen Vizesi Hakkında Bilgi
- 1.1 Schengen Vize Başvurusu Hakkında Bilgi
- 1.2 Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
- 1.3 Schengen Vize Randevusu Hakkında Bilgi
- 1.4 Schengen Vize Başvurusu Sonuçlanma Süresi Hakkında Bilgi
- 1.5 Schengen Vize Reddi Hakkında Bilgi
- 1.6 Schengen Ücreti Ne Kadardır?
- 1.7 Hollanda Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
1995 senesinde Avrupa Birliği’ne üye ülkeler tarafından imzalanan Schengen Sözleşmesi çerçevesinde, sözleşmede adı geçen ülkelerin arasındaki sınırların kaldırılması ve taraf ülke vatandaşları için sınırsız dolaşım hakkı tanınmasına karar verilmiştir.
Anlaşmaya göre bölge dahilinde yer alan ülkeler haricindeki diğer ülkeler için ortak bir Schengen vizesi uygulaması uygun görülmüştür. Yani Schengen bölgesinde bulunmayan tüm ülkelerin, bu bölgede yer alan ülkelere seyahatleri için Schengen vizesi başvurusu yapma zorunluluğu bulunmaktadır.
Sözleşmeye dahil olan Avrupa Birliği üyesi ülkeler;
- Almanya
- Avusturya
- Belçika
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Estonya
- Finlandiya
- Fransa
- Hollanda
- İspanya
- İsveç
- İtalya
- Letonya
- Litvanya
- Lüksemburg
- Macaristan
- Malta
- Polonya
- Portekiz
- Slovakya
- Slovenya
- Yunanistan
olmakla birlikte, Schengen bölgesinde olmamasına ve Avrupa Birliği üyesi olmamasına karşın sözleşmede taraflarından olan ülkeler ise;
- Lihtenştayn
- Norveç
- İzlanda
- İsviçre
şeklinde listelenmektedir.
Schengen vizesi alma zorunluluğu bulunan vatandaşlar, 180 gün içerisinde maksimum 90 gün olmak kaydıyla bölge içerisindeki ülkelerde seyahat ve konaklama hakkına sahip olmaktadır.
Ancak bahsi edilen vizenin yönetmeliğine göre vizenin ilk kullanımında vizeyi temin eden ülkeye giriş yapılması mecburidir.
Buna bir örnek vermek gerekirse Fransa Konsolosluğu tarafından sağlanan bir Schengen vizesi ile Schengen bölgesine giriş yapan biri ilk seyahatini Fransa’ya gerçekleştirmek zorundadır.
Vize sahibine tanınan süre doğrultusunda Fransa’dan sonra dilediği ülkeye geçiş hakkı tanınmaktadır.
Schengen Information System ( SIS) yani Schengen Bilgi Sistemi adı verilen bir veri tabanı ile Schengen ülkeleri vize ile bölge ülkelerine seyahat eden vatandaşların bilgileri kaydedilip, üye ülkelerin ilgili makamlarının erişimine sunulmaktadır.
Schengen vizesi başvuru şartları ve sürece dair prosedürler, genel kuralların etkilenmemesi kaydıyla ülkeden ülkeye değişkenlik göstermektedir.
Vize sahiplerine almış oldukları vize türüne bağlı olarak 180 gün içinde 90 gün ya da daha kısa süreli seyahat hakkına uymak kaydıyla farklı kısıtlamalar uygulanabilmektedir.
Seyahat boyunca masrafların kendisine ait olduğuna dair gerekli finansal teminatları sağlayan kişiler, Schengen vizesi için gereken evraklar da sağlanıldığı takdirde vize başvurusu yapabilmektedir. Seyahatin amacına ve koşullarına bağlı olarak yapılabilecek vize başvurusu türleri şu şekildedir:
Tek tip vize: Turizm, ticaret, aile ya da arkadaş ziyareti gibi alt maddelerde toplanan tek tip Schengen vizesi ile vizenin alındığı ülke içerisinde tanınan hak kadar süre içinde, 180 günde 90 günü aşmamak kaydıyla konaklamaya izin verilmektedir. Vize sahibi diğer üye ülkelere de vize süresi kapsamında seyahat edebilmektedir.
Sınırlı bölgelerde geçerliliği olan vize: Yalnızca vizeye onay veren ülkeye yapılan seyahatlere izin veren vize tipidir. Bazı durumlarda seyahat edilecek olan ülkenin ekstra bilgi olarak verilmesi gerekmektedir.
Ulusal vize: D tipi vize olarak da adlandırılan bu vize; eğitim, öğrenim veya oturum gibi sürekli ya da uzun vadeli kalma amacıyla alınmaktadır.
Yine giriş izni sayısına bağlı olarak tek girişli ve çok girişli olarak ayrılan bu vize uygulamasında, tek girişli alındığı takdirde kişi Shengen bölgesine verilen süre boyunca yalnızca bir defa giriş yapabilir.
Çok girişli vize uygulamasında ise belirli bir zaman aralığında vize sahibi kişi Schengen bölgesine birden çok giriş ve çıkış yapma hakkına sahip olmaktadır.
Schengen Vize Başvurusu Hakkında Bilgi
Kişiler herhangi bir Schengen üye ülkesine seyahat edecek olması halinde vatandaşı olarak yaşadığı ülkeden seyahat edeceği Schengen ülkesinin konsolosluğuna veya büyükelçiliğine vize için başvuruda bulunmaktadır.
Birden fazla üye ülkeye seyahat planı olanların ise seyahatinin başlangıç noktası olarak seçtiği ülkeden viza alması uygun olacaktır. Bölgeye giriş için seçtiğiniz ülkeden farklı bir ülkeden alınan vize ile seyahat edilmesi, sonraki başvurularda vize alımını güçleştirebilmektedir.
Schengen vizesi ülkeleri ziyaret etme amacıyla başvuruda bulunanların evraklarını içeren dosyanın, seyahat acentelerı veya vize başvuru merkezlerine getirilmesi ile verilebilmektedir.
Kişinin parmak izi verme ve vize randevusu için şahsi olarak verilen tarih ve saatte randevusunda bulunması gerekmektedir. Başvuru için sunulan pasaportun 10 seneden eski olmaması, hasar görmemiş olması, yan yana minimum iki sayfasının boş olması gereklidir.
Ayrıca pasaport geçerlilik süresi, vize için verilen tarihten sonraki 6 ay daha devam etmelidir. Schengen vizesi başvurusu için bürokratik işlemlerin olası süresi düşünülerek minimum 15 iş günü öncesinde yapılması tavsiye edilmektedir.
Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
Farklı vize türlerinde ortak olarak talep edilen Schengen vize başvurusu için gerekli evraklar şu şekilde listelenmektedir:
- Eksiksiz ve doğru bilgilerle doldurulan Hollanda vize başvuru formu
- En geç 6 ay önce çektirilmiş,beyaz fonda ve pasaport formatında 2 güncel biyometrik fotoğraf
- Seyahat bitiş tarihinden sonra 6 daha ve seyahat başlangıcından önce 3 ay geçerli, yan yana 2 adet boş sayfa içeren güncel pasaport ve eski pasaportların eski vizeleri gösteren yüzleriyle birlikte fotokopileri
- Schengen bölgesine giriş ve çıkış tarihlerini de belirten uçak ve konaklama rezervasyonu belgeleri
- 30,000 Euro teminatlı, bütün Schengen ülkelerinde geçerli seyahat sağlık sigortası olmalıdır.
- Banka hesap dökümleri, SGK hizmet dökümü, maaş bordrosu ve mal varlığı gibi belge dökümleriyle seyahat boyunca masrafların karşılanması için yeterli finansal gücü ispatlayan evraklar
18 yaşından küçük çocuklar için;
- Çocuğun doğum belgesi
- Her iki ebeveynin de imzasını taşıyan Schengen vize başvuru formu
- Tek bir ebeveyn çocuğun bakımını üstleniliyorsa, aile mahkemesinin kararı
- Ebeveynelere ait kimlik ve pasaportlarının fotokopileri
- Çocuk eğer yalnız seyahat edecekse her iki ebeveynin ya da vasilerin imzaladığı noter tastikli muvafakaname
Belirtilmiş olan bu standart evraklara ek olarak alınacak Schengen vizesinin çeşidine bağlı çeşitli ek evrakların başvuru esnasında verilmesi zorunlu tutulmaktadır.
Seyahatin amacına ve başvurulan vizenin türüne uygun ek evrak listesi:
1-Havaalanı transit vizesi için
- Son giriş yapılacak olan ülkede geçerli vize
- Son giriş yapılacak Schengen ülkesine uçak bileti
2-Schengen turistik vizesi için;
- Geçen 6 aya dair banka hesap özetleri
- Finansal yeterlilik mevcut değilse sponsora ait bilgiler
- Vizeye başvuranın seyahat amacını, Schengen bölgesinde kalış ve ayrılış tarihlerini, seyahat masraflarını kendisi veya sponsoru tarafından karşılanacağını belirten vize başvuru dilekçesi
3-Schengen aile ve arkadaş ziyaret vizesi için;
Vize başvurusu yapan gerekli mali güce sahip olduğunu gerekli belgelerle göstermeli, aksi halde masrafları üstlenen sponsora ait mesleki statüsü ve finansal duruma ait belgelerin sunulması gerekmektedir.
Ayrıca sponsorun kimlik ve adres bilgileri ve varsa pasaportu da beyan edilmelidir.
Bu vize tipi için başvurulan Schengen ülkesinde ikamet etmekte olan aile üyesi veya arkadaş tarafından gelen davet yazısı, başvuru evraklarında yer almalıdır.
4-İlk defa başvurulan Schengen vizesi için;
- Son 3 yılın vergi beyannameleri
- Vize başvuru dilekçesi
- Çalıştığı veya sahibi olduğu şirketin kurumun yasal varlığına dair belgeler
- Yetkili kişiden alınan, şirketin antetli kağıdına hazırlanmış imzalı ve mühürlü onay yazısı
- Çalıştığı veya sahibi olduğu şirketin ticari sicil belgesi, vergi levhası, son 3 aya ait banka hesap dökümleri
- Uçak rezervasyon ve bilet bilgileri
- Konaklanma için rezerve edilen yere dair bilgiler
Schengen Vize Randevusu Hakkında Bilgi
Konsolosluğun gerekli görmesi halinde başvuranın mülakata çağırılması mümkün olmaktadır. Bu istisna durum haricinde konsolosluk işlemleri biyometri işlemi (parmak izinin alınması) ve fotoğraf çekimini kapsamaktadır.
Normal bir Schengen vize başvuru işlemi esnasında mülakat şart değildir, ancak başvuruda bulunulan ülkenin şartlarına göre kişisel bilgileriniz ve seyahat amacınız sunulan evraklarla tutarlı olacak şekilde yüz yüze bir ifadeyle alınmak istenebilmektedir.
Schengen Vize Başvurusu Sonuçlanma Süresi Hakkında Bilgi
Normal durumlarda başvuru neticesi başvuru tarihini takip eden 3 ya da 7 iş gününde edinilebilmekte, ancak mülakata çağırılma gibi ekstra durumlar ya da resmi tatil günleri düşünülerek sürenin 14 ila 21 günü de bulabildiği bilinmelidir.
Schengen Vize Reddi Hakkında Bilgi
Vize için talep edilen dilekçelerin yanlış ya da eksik bilgi içermesi halinde Schengen vize başvurusu olumsuz sonuçlanabilmektedir. Ancak vizenin reddedildiği durumlarda kişinin süre sınırlaması olmadan yeniden başvuru yapması mümkündür. Schengen vize ücreti reddedilmesi halinde kişiye geri ödenmemektedir.
Ücret, 6-12 yaş arası için indirimli olup kredi kartı ya da nakit olarak konsolosluğa ödenebilmektedir. 6 yaş altındaki çocuklar için vize başvurusu ücretsiz gerçekleştirilmektedir.
Schengen Vizesine Dair Yasal Dokümanlar
Schengen Sınırlar Tüzüğü (Yönetmelik EC- No 562/2006): Schengen bölgesi üye ülkelerin vatandaşlarının bölgesi içinde serbest seyahat hakkına sahip olması, iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması, bölge dışında olan ülkelerden gelenlerin kısa süreli ziyaretleriyle ilgili şartları belirleyen tüzüktür.
Vize Tüzüğü ( Yönetmelik (EC) No 810/2009): Schengen dışında kalan ülkelerin vatandaşlarına yönelik vize prosedürlerini belirleyen tüzüktür.
Yerel Sınır Trafik Rejimi (Yönetmelik (EC) 1931/2006): Komşu olan taraf ülkeler arasında ikili ilişkileri, sosyal, kültürel ve bölgesel işbirliğine yönelik şartları belirleyen yönetmeliktir.
Vize Bilgi Sistemi (VIS – Visa Information System) (Yönetmelik (EC) 767/2008): Schengen vize başvuru parmak izi uygulaması, sürecin en önemli şartlarından biridir. Teknik sorunlar halinde yeniden verilmesi gereken parmak izini bazı ülkeler her vize başvurusunda gerekli görürken bazı ülkeler 5 sene geçerlilik avantajı sağlar.
Vize bilgi sistemi ise vize başvurusunda alınan parmak izlerinin ilgili kurumlarca paylaşıldığı ve kimlik bilgileri ile eşleştirildiği bir arşivleme sistemidir.
Hollanda Schengen Vizesi Soruları